אימון להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז הוא שותפות בין מאמן שמסייע למתאמן לחיות את חייו בצורה יעילה ונעימה יותר, באמצעות שיפור ביצועים (עמידה ביעדים, הגשת משימות בזמן, תכנון זמן יעיל ועוד) ובעקיפין שיפור איכות החיים של המתאמן.
למתאמנים עם הפרעות קשב וריכוז יש אתגרים שעשויים לפגוע באיכות חייהם. אתגרים אלה עשויים לכלול היפראקטיביות, אימפולסיביות, וחוסר קשב כמו גם אמונות שונות שגורמות להם להאמין שהם לא יכולים להשיג את מטרותיהם מאחר והם חוו כישלונות רבים במהלך חייהם.
מאמנים להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז תומכים במתאמנים שלהם על ידי פיתוח הבנה של מהות הפרעת הקשב וכן של השפעתה על איכות חייהם. מאמנים עובדים עם המתאמנים ליצור מבנים, תמיכה, מיומנויות ואסטרטגיות שיעזרו להם לחיות חיים טובים ונוחים יותר.
המאמן מסייע למתאמן להישאר ממוקד במטרות שלו, להתמודד עם מכשולים ועם נושאים שמאפיינים הפרעות קשב כגון: תכנון וניהול זמן, ארגון, שיפור ההערכה העצמית ועוד. במשך הזמן המודעות העצמית של המתאמן גדלה והפעולות שלו נעשות יעילות יותר.
המאמן מסייע למתאמנים להבין שמקור האתגר שלהם הוא המאפיינים של הפרעות הקשב ולא פגם בהם או באישיות שלהם. במהלך האימון עורכים המאמן והמתאמן בדיקה מבוקרת של כישלונות או של סיטואציות שונות שהמתאמן רוצה לבחון כדי לתת לעצמו דין וחשבון, להפיק לקחים ולשפר ביצועים.
האימון מאפשר להפוך את הקושי לאתגר שניתן להתמודד איתו באמצעות שינוי גישות, אמונות והתנהגות. אחד התחומים המורכבים להתמודדות הוא מחשבות אוטומטיות שליליות, או כפי שהמחשבות הללו מכונות בשפה האימונית עבודה עם "שדונים".
מאפייני הפרעת קשב וריכוז כגון קשיים בויסות עצמי וחוסר מודעות עצמי מופיעים לעיתים קרובות כאשר עושים טעויות שעשויות לגרום לחרדה או להלקאה עצמית. כתוצאה מכך, אנשים נוטים להרגיש תחושת כישלון.
אצל מבוגרים - כמו גם ילדים - הראש הוא כמו מגנט עצום שמושך אליך מחשבות שליליות שנתקעות במוח ולכאורה לא ניתן להשתחרר מהן. לאנשים עם הפרעות קשב יש נטייה להגיב לרגשות שליליים מבלי להרפות או לסגת מהם, או להסתכל על הסיטואציה בצורה אובייקטיבית כדי לבחון מה באמת קרה. המחשבות השליליות מעוותות את המציאות ואינן מאפשרות להבחין באפשרויות/הצלחות אחרות שניתן להפיק מהסיטואציה.
מקור המחשבות האוטומטיות השליליות הוא בהטיות חשיבה ובטעויות בעיבוד המידע שנובעות מהתייחסות למאפיינים השליליים בלבד של מאורעות שונים שאנשים חוו במהלך חייהם, תוך התעלמות מהמאפיינים החיוביים שלהם. המחשבות השליליות מובילות לעיוות בתפיסה ובפרשנות של אירועים, ומחזקות את התפיסות של חשיבה שלילית, וכך נוצר כדור שלג שגדל ללא שליטה.
המחשבות האוטומטיות השליליות פועלות בחמישה מישורים עיקריים:
- הכללה – גיבוש דעה נחרצת על בסיס אירוע אחד מבודד.
- חשיבה סלקטיבית – התייחסות למאפיינים השליליים של אירועים בחיים, והתעלמות מהמאפיינים החיוביים שלהם.
- חשיבה קיצונית של "או-או" (לרוב חשיבה שלילית)
- פרסונליזציה – לקיחת אחריות אישית על כל אירוע שלילי בסביבה.
- הסקה שרירותית – נטייה להסיק מסקנות גורפות גם אם אין מספיק מידע.
בתהליך האימון לומד המתאמן לזהות את המחשבות האוטומטיות השליליות, לנסות ולהבין את המקור שלהן ולפתח אסטרטגיות שיאפשרו לו לשנות את המחשבות או להשתיק אותן.
על מנת ללמוד יותר על אימון להפרעות קשב וריכוז ודרכים להתמודד איתן כנסו לאתר שלי וצרו עמי קשר כדי שתוכלו להתחיל ליצור את השינוי עוד היום.
אורנה דניאלי – מומחית באימון להפרעות קשב וריכוז לילדים ומבוגרים. ובעלת אתר imun2adhd.co.il